Savupiippu löytyy jokaisesta omakotitalosta, kuten myös siihen kuuluva hormisto. Savuhormi liittyy tulisijoihin ja myös höyrykattiloihin ja sen tehtävänä on poistaa savua ja palokaasuja, jotka muodostuvat tulisijassa. Savupiippu on perinteisesti valmistettu tiilestä muuraamalla, mutta se on myös mahdollista valmistaa metallista tai kevytsoraharkoista. Savupiipun ja savuhormin keskimääräinen elinkaari on noin 30 – 50 vuotta ja sen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Mukavaa, että olet löytänyt blogimme pariin. Tällä kertaa aiheena on hormisaneeraus ja savupiipun korjaus.

Milloin kannattaa tarkistaa savuhormin kunto?

Savupiippu voi näyttää ulkoisesti hyväkuntoiselta, mutta sen kunnosta saa varmuuden vain ammattilaisen suorittamalla tarkastuksella. Savuhormien kunto kannattaa aina tarkistaa silloin, kun otetaan käyttöön tulisija, jota ei ole käytetty pitkään aikaan. Esimerkiksi kesämökille talven jälkeen mennessä kannattaa tarkistaa, että savupiippu on kunnossa. Jos savupiippua ei ole käytetty vuosiin, on se hyvä nuohota ennen sen käyttöön ottoa. Jos savupiippu on päässyt vuosien varrella huonoon kuntoon, on savupiipunkorjaus suositeltava vaihtoehto.

Huonokuntoinen savupiippu ja hormit ovat turvallisuusriski

Huonokuntoinen savupiippu ja hormit ovat suuri riski turvallisuudelle, koska ne saattavat aiheuttaa tulipaloja. Kannattaa varmistua kaikkien hormien kunnosta omassa talossa, kesämökillä ja saunarakennuksessa ja niille voi tilata hormitarkastuksen. Yleensä hormitarkastus on maksuton ja se kannattaa tilata luotettavalta ammattilaiselta. Hormitarkastus kannattaa tehdä lähes kakkien vanhempien rakennusten kohdalla, jotka ovat rakennettu 1970-luvulla tai sitä ennen, koska piippujen ja hormien kunnossa on yleensä jo jonkinlaisia ajan kuluessa tapahtuneita muutoksia.

Hormisaneeraus on mahdollista toteuttaa erilaisilla tekniikoilla

On olemassa erilaisia korjaustapoja savupiipuille ja hormeilla. Korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat esimerkiksi talon lämmitystapa, onko savupiipusta irronnut tiiliä tai onko piipun saumoissa havaittavissa rapistumista. Hormisaneeraus toteutetaan yleensä hormin massauksella, hormin putkituksella, savupiipun korjausmuurauksella ja riippuen lähtötilanteesta, voidaan myös erilaisia korjaustekniikoita yhdistellä tarpeen mukaan. Puulämmitteisissä taloissa valitaan korjausmenetelmäksi usein hormin massaus ja öljylämmitteisissä kohteissa valitaan vaihtoehdoksi yleensä hormin putkitus. Savupiippu voidaan korjata korjausmuurauksella, jos sen kunto on päässyt rapistumaan. Savupiipun ja hormien tarkastuksen ollessa ajankohtainen, kannattaa ottaa yhteyttä luotettavaan alan ammattilaiseen ja tilata hormitarkastus. Hormisaneeraukset tekee esimerkiksi Heinox-Hormit Oy.

jaa